czwartek, 5 czerwca 2014

ciasto biała dama i muffinki

ciasto biała dama , upiec biszkopt :6 jaj, 6łyżek mąki pszennej, 6 łyżek cukru,na czubek łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka ciemnego kakao.Wykonanie :białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodać cukier cały czas miksując, dodawać po 1 żółtku i miksując , na koniec dodać mąkę z proszkiem ,potem kakao delikatnie już mieszając łyżką.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Biszkopt przekroić na pół.MASA: 1/2 litra śmietany 18%, 2 śnieżki , 2 galaretki cytrynowe,250 gram twarogu śmietankowego zmielonego.Wykonanie: galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, odstawiamy do stężenia. Śnieżki ubijamy z śmietaną .Mieszamy z twarogiem zmielonym i tężejącą galaretką.Mieszamy na gładką masę.Biszkopt przekładamy 2/3 masy.Kładziemy na to 2 biszkopt.Wierzch biszkoptu smarujemy pozostałą masą.Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i kolorową posypką.
Muffinki:2,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka,0,5 szklanki cukru, 3/4 kostki masła, 2 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 tabliczki mlecznej czekolady.Wykonanie:piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Mąkę , cukier, i proszek i pokruszoną w drobno czekoladę mieszamy w 1 naczyniu, w 2 naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.Masło rozpuszczamy w rondelku.Po rozpuszczeniu masła wlewamy równocześnie z masą jajeczno-mleczną do miski z sypkimi produktami.Mieszamy metalową łyżką. Wypełniamy foremki.Piec około 25 minut lub sprawdzić patyczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz