środa, 25 czerwca 2014

Sernik na śmietanach

Przepis  sernik na śmietanach dostałam od znajomej i postanowiłam go wypróbować i oto efekty.Babkę wyszperałam w swoim starym zeszycie , jednak czasem warto do nich zaglądać.Sernik na śmietanach,ciasto: 5 żółtek , 1 margaryna, 1/2 szklanka cukru, 3 łyżeczki  proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka kwaśnej śmietany.Ciasto wyrobić , podzielić na 2 części i 1 zamrozić.Masa: 5 białek, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, budyń śmietankowy, 3 duże śmietany 18% z BIEDRONKI MLECZNA DOLINA.Wykonanie: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną masę , dodać budyń a następnie już ręcznie i bardzo delikatnie dodawać po łyżce śmietanę i delikatnie wymieszać.Na wyłożoną papierem blachę wykładamy ciasto , wylewamy śmietanę i ciasto  z zamrażalnika starte na tarce jarzynówce .Pieczemy w temperaturze 180 stopni , godzinkę.
Babka piaskowa:4 jaja, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dowolny aromat kilka kropelek, margaryna, 1 łyżka kakao.Wykonanie: Całe jaja ubijamy z cukrem do białości.Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat.Mieszamy.Wlewamy stopioną margarynę gorącą mieszamy.2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy jasne ciasto.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) ok .50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz