czwartek, 5 czerwca 2014

babka na majonezie

5 jaj, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki aromatu cytrynowego, 4 czubate łyżki majonezu.WYKONANIE:oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować do połączenia się składników.Potem dodać majonez i wymieszać łyżką.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu (na 3 tury) do ciasta, delikatnie wymieszać(nie miksować). Na koniec dodać aromat.Foremkę wysmarować tłuszczem i wylać na nią ciasto.Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz